LivingLab

Printet form www.livinglab.dk Den 13. nov 2018

Solhuset: Klimavenlig børneinstitution

Type:Nybyg. Offentlig institution.
Opførelse:2010/2011
Beliggenhed:Breeltevej, 2970 Hørsholm
Nettostørrelse:1300 kvm
Bruttostørrelse:
Vindueskoncept:VELFAC 200i
Opvarmingsbehov:
Energiramme:Lavenergiklasse 1

 

Hørsholm Kommunes kommende børneinstitution SOLHUSET bygges efter Activehouse visionen, hvor lys, luft og sundt indeklima er i højsædet.

Danmarks mest klimavenlige børneinstitution har på grund af sin spændende og anderledes arkitektur, samt det faktum, at der ikke er en sydfacade, budt på energimæssige udfordringer i vinduesmæssige sammenhænge. På trods af udfordringen med orienteringen leverer vinduerne dog også i dette projekt halvdelen af den varme, der bruges i opvarmningssæsonen. Institutionen har endvidere en meget højt dagslysfaktor på 7% mod et normalt krav til en arbejdsplads på 2%.
Når solfangere, solceller og varmepumpen medregnes, er institutionen selvforsynende med energi til bygningsdrift,

Det varmebehov der ikke dækkes af vinduerne, dækkes vha. solfangere og solceller. 50 m2 solfangere på taget høster energien direkte fra solen, og omdanner den til varme og varmt vand, mens 250 m2 solceller (34 kW) omdanner solenergien til elektricitet.

Institutionen er beregnet til at producere 8 kilowatttimer pr. m2 pr. år, hvilket overstiger det beregnede forbrug. Den overskydende energiproduktion betyder, at institutionen på ca. 40 år vil have tilbagebetalt den CO2, der er udledt i forbindelse med udviklingen af de primære byggematerialer. SOLHUSET er som bygning dermed beregnet til at være CO2-neutral igennem hele sin levetid.

Læs mere om projektet og se flere billeder på Hørsholm Kommunes hjemmeside