LivingLab

Printet form www.livinglab.dk Den 15. dec 2019

Solafskærmning

Fuld udnyttelse af den gratis solvarme er alfa og omega i lavenergibyggeri. I et optimeret lavenergihus bør ca. 50% af energiforsyningen komme fra vinduerns varmebidrag til boligen - er denne andel mindre, skal energiforsyningen komme fra fjernvarme/solceller/solvarme, hvilket gør huset urentabelt eller umuliggør optimering til de laveste energiklasser såsom lavenergiklasse 2020 eller passivhus.

Nøglen til dette er optimering af boligens energitilskud på syd/øst/vest facaden samtidigt med, at nordfacaden isoleres bedst muligt.

Det er med andre ord nødvendigt, at kunne regulere, hvor meget gratis solvarme boligen får tilført i de meget varme sommerperioder, for på den måde at have nok gratis solvarme til vinterhalvåret. Har man solafskærmningsprodukter, der sikrer, at boligen aldrig overophedes, kan man "skrue op for termostaten" om vinteren, hvor man har brug for al den gratis varme, man kan tilføre boligen. Dette er princippet - og nøglen - til at bygge huse i bedre energiklasser end klasse 2015 på rentabel vis.

I beregningsprogrammerne Be10 (DK byggeri) og PHPP (Passivhuse) indsættes disse solafskærmningsprodukter ved hjælp af faktoren Fc. Desto lavere Fc faktor - desto mere afskærmer produktet for solen i nedrullet/aktiveret tilstand.

Solafskærmningsproduktet kan både være indvendige gardiner, skodder, markiser, lameller eller andet.

Udvendige solafskærmninger er mere effektive end indvendige. Har man en bygning med store interne varmelaster som f.eks. en kontorbygning, kan det være ønskeligt at lukke så meget af solens varme ude som muligt - særligt om sommeren. Derfor er gardiner og indvendige persienner ikke optimalt i disse tilfælde. I en privat bolig er ønsket derimod ofte at lukke så meget solvarme ind som muligt. Her vil et indvendigt gardin være tilstrækkeligt til at tage den værste overophedning om sommeren.