LivingLab

Printet form www.livinglab.dk Den 11. nov 2019

Energimærkning

Vinduesindustrien og Energistyrelsen har pr. 1. februar 2011 indgået en frivillig aftale om en energimærkningsordning for nye vinduer.

Mærkningsordningen er primært rettet mod forbrugere, der skal have installeret nye vinduer i eksisterende bygninger.

Vinduerne vil blive mærket på samme måde, som vi i dag kender det fra mærkningen af hårde hvidevarer eller el-pærer. Energimærkerne viser på en skala fra A til F, hvor energirigtigt vinduet er.

Mærkningsordningen baserer sig på vinduernes Eref-værdi, og mærkningen siger således ikke noget om energitilskuddet for det konkrete vindue i aktuel størrelse og udformning. Et vindues energimærke er i stedet udtryk for vinduessystemets energibalance målt på et ”en-fløjet vindue med oplukkelig ramme og udvendige karmmål på 1230 x 1480 mm, monteret med vinduesproducentens standardglas”.

Man kan altså godt have et konkret vindue der er energimærket ”B” men som i virkeligheden har en bedre energibalance, end Eref-tallet antyder, fordi det fx er et fast parti på 2x2 meter, monteret med super isolerende 3-lags jernfattigt glas.
Omvendt kan man også godt have et konkret vindue der er energimærket ”B” men som i
virkeligheden har en ringere energibalance, end Eref-tallet antyder, fordi det fx er et lille vindue på 1x1 meter med både lyd- og sikkerhedsglas og evt. sprosser.

Da der stilles krav til Eref i bygningsreglementet, kan man også via energimærket se, hvilke vinduer, der er lovlige. I henhold til energimærkeskalaen gælder det  A-, B- eller C-mærkede vinduer. Eneste undtagelse er, hvis huset ikke er omfattet af Bygningsreglementet, fx hvis det er fredet.

Energimærkningen fortæller altså ikke om det konkrete vindues energiperformance - men om vinduessystemets performance som det er opgjort i Eref-formlen.

Da vinduesmærkningsordningen baserer sig på Eref-tallet vil
vinduesmærkningen være mest retvisende i forbindelse med vinduesudskiftninger og
renovering.

Læs mere på http://energivinduer.dk/